Airport Parking Center: weboldal, foglalási rendszer, admin felület

How to start a company in 30 days

Airport Parking Center: weboldal, foglalási rendszer, admin felület

Az Airport Parking Center egy, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közelében található parkoló.

A cég új weboldalát a tulajdonos, Takács Tibor megkeresésére kezdtem el fejleszteni. A feladat a korábbi, WordPress alapú oldal lecserélése volt egy saját rendszerre, ami több nyelven elérhető, az utasok számára lehetőséget biztosít parkolóhely foglalására és tartozik hozzá egy dedikált adminisztrációs felület.

Munkafolyamat

Első lépésként egy személyes találkozó keretében átbeszéltük az elvárásokat, egyeztettük a megvalósítandó funkciók pontos működését és meghatároztuk a fejlesztés várható ütemezését.

Ezt követte a weboldal alapjainak elkészítése. Az alaprendszer egy saját fejlesztésű tartalomkezelő rendszer, amin keresztül tetszőleges számú és tartalmú szöveges oldal hozható létre a rendszeren belül, több nyelven is. Adminisztrálhatóak az oldal közös szöveges részei (SEO kulcsszavak, menüpontok, kapcsolati adatok).

Az alap elkészülte után a már meglévő, WordPress alapú oldal tartalmát áttöltöttem az új rendszerbe, így a látogatók számára változatlan megjelenéssel, de már az új rendszer működtette a weboldalt.

Ez után következett az online foglalási rendszer kialakítása. A foglalási oldalon az utazó választhat, hogy külső vagy belső parkolóhelyet szeretne-e igénybe venni, megadhatja az érkezés és távozás időpontját és a további utasok számát. Lehetőség van megadni a repülőjárat azonosítóját is, így a parkoló által biztosított kisbusz a megfelelő terminálra tudja vinni az utasokat.Airport Parking Center - Időpont foglalás

Az alapokon kívül lehetőség van extra szolgáltatás megrendelésére is, például poggyász fóliázásra vagy autó takarításra, ezt szintén a foglalási oldalon lehet kiválasztani.

Adminisztrációs felület

Végül következett a legfontosabb lépés, a foglalásokat kezelő admin felület kialakítása.

Airport Parking Center - Admin felület

Ez egy többfunkciós felület, ami kezelhetővé teszi az árakat a különböző típusú parkolóhelyekhez, áttekintést ad a parkoló mindenkori foglaltságáról, ezen keresztól lehet követni az érkező és távozó autók mozgását, valamint lehetőséget biztosít a beérkező foglalások elbírálására.

Szintén az admin felületen lehet beállítani az elérhető parkolóhelyek számát, így teltház esetén a rendszer automatikusan figyelmezteti az utazót, ha esetleg egy adott napra már nincs parkolóhely.

Többféle jogosultsággal érhető el az admin felület, így a vezetőség meghatározhatja az árakat, módosíthatja a szöveges oldalak tartalmát, az üzemeltető személyzet viszont csak a napi beérkező és távozó autók listáját érheti el.

További funkciók

Lehetőség van partneri együttműködésre más cégekkel, például utazási irodákkal, így a rendszerbe felvihetők partnerkódok, melyet az utas foglaláskor megadva kedvezményben részesülhet. A kedvezmény mértéke százalékban adható meg, és automatikusan levonódik a litsaárakból.

Sikeres foglalás esetén az utasoknak automatikus emlékeztető-megerősítő email kerül kiküldésre a foglalás részletes adataival, a parkoló elérhetőségével és az odajutást segítő térképpel.

Utóélet

Az átadást követően is kapcsolatban maradtunk a megrendelővel. Rendszeresen kerülnek fel az oldalra frissítések, új funkciók. Utólagos fejlesztés keretén belül bővült az elérhető nyelvek listája, valamint bekerült az “Útvonaltervezés” gomb, amivel egy kattintással elérhető a Google maps útvonaltervezője a parkolóhoz.

Technológia

A rendszer alapját egy PHP keretrendszer, a Symfony adja. Az adatok tárolása MySQL szerveren történik, amit a Smyfony alapértelmezett ORM-jén, a Doctrine-on keresztül érek el. Ezzel a párosítással könnyen és gyorsan lehet bármilyen weboldalt, adminisztrációs felületet vagy alkalmazást fejleszteni. Az ORM segítségével kivédhetjük az SQL injection jellegű támadásokat és objektumokon keresztül könnyen kezelhetővé teszi az adatbázisban tárolt adatokat.

A felhasználói felülethez Bootstrap-et használtam, így azonnal használható volt a 12 oszlopos grid, formázott beviteli mezők, navigációs sáv, stb. A megfelelő CSS osztályok használatával a felület azonnal reszponzívvá tehető, nem szükséges külön mobil, tablet és desktop verziót készíteni.

jQuery és AngularJS is felhasználásra került az admin felülethez. Az Angular segítségével a foglalások listája könnyen áttekinthető és azonnal, bármilyen szempont alapján szűrhető. A Symfony-hoz elérhető kiegészítők használatával a lista exportálható XLS fájlba is, így szükség esetén archiválhatók, nyomtathatók is a napi események.

Web developer, traveler, problem solver and future company owner. Lately a blogger.

Comments