Saubermacher: Az Év természetfotósa 2016 pályázat

How to start a company in 30 days

Saubermacher: Az Év természetfotósa 2016 pályázat

A korábbi években lezajlott Év Természetfotósa pályázatokon használt weboldal és szavazórendszer is az én közreműködésemmel készült, azonban az a rendszer mostanra több szempontból is elavulttá vált; a felület csak asztali böngészőkön volt működőképes, az adminisztráció nehézkes volt, hiányzott a testreszabhatóság.

Ezek miatt a 2015-ös pályázat lezárása után megkerestem a naturArt elnökségét egy új rendszer készítésének javaslatával. Több hónapos egyeztetés után végül sikerült megállapodnunk egy mindenki által elfogadott fejlesztési tervben az új pályázati weboldalt és a zsűrizőprogramot illetően is.

Pályázati oldal

Elsőként a pályázati oldal alapjait készítettem el: regisztráció, belépés, személyes adatok és jelszó módosíthatósága. Ezt követte a fizetési megoldások beépítése; elkészült a PayPal integráció, valamint az offline fizetések kezelése (átutalás, banki befizetés)

A következő mérföldkő a pályázati funkciók elkészítése volt. Érthető módon ez a rendszer egyik legfontosabb része, hiszen a pályázóknak hibamentesen fel kell tudniuk tölteni a nevezni kívánt képeket és szerkeszteni a kapcsolódó adatokat.

Feltöltéskor a rendszer ellenőrzi a nevezni kívánt kép felbontását, képarányát. Csak az előre beállított értékeknek megfelelő kép nevezhető. A feltöltés során automatikusan kiolvassa az elérhető EXIF adatokat; fényképező márkája és típusa, objektív adatai, készítés helyének GPS-koordinátáai – amennyiben elérhetők.

Sikeres feltöltés után a megjelenő adatlapon áttekinthetők és szükség szerint módosíthatók a kiolvasott adatok. Hiányzó GPS-koordináták esetén lehetőség van kézzel megadni egy térképen a készítés helyét. A technikai adatokon kívül minden képhez megadhatók az adminisztrátor által meghatározott extra információk is. Az ETF 2016-ban ilyen, a későbbi értékelésnél extra pontot érő adat volt például, ha a kép a Kárpát öko-régióban készült.

Az Év természetfotósa - Feltöltött kép szerkesztése

Admin felület

Az Év természetfotósa - Admin felület

Ezt követte az adminisztrációs felület felépítése. A rendszer összetettsége miatt ezt nagyjából 2 hónapig tartott elkészíteni, de a folyamat végére a pályázat minden apró részlete módosíthatóvá vált; az oldal egyes részeinek megjelenése (szín, betűtípus, keretek), a nevezhető képekkel kapcsolatos elvárások (darabszám, felbontás, képarány), a pályázók részére elérhető kategóriák és az ezekhez kapcsolódó korlátozások (életkor, darabszám). Itt lehet létrehozni az egyes kategóriákhoz tartozó zsűrizési fordulókat és a zsűritagok számára elérhető címkéket, amikkel az egyes képeket tudják megjelölni a zsűrizés során.

A “Képek exportálása” menüpont alatt a pályázók által feltöltött képeket lehet leszűrni minden elképzelhető szempont szerint, majd a leszűrt listát exportálni XLS formátumban, valamint az érintett képfájlokat a futtató szerveren megjelölt könyvtárba gyűjteni. Ezek a funkciók az évente megjelenő Az Év természetfotói című könyv kiadásának előkészítésében segítik a szövetséget.

Előzsűrizés

A naturArt számára készített rendszerben a képek elbírálása egy többlépcsős folyamat. Az első, nem nyilvános fordulóban minden zsűritagnak minden feltöltött képet értékelnie kell. Az értékelés “igen”, “talán” és “nem” szavazatokkal történik, melyek rendre 1, 5 illetve 9 pontot érnek. A képek pontszáma ebben a fordulóban egyszerűen a kapott szavazatok összegzésével alakul ki.

Az előzsűrizés a zsűritagok egymástól függetlenül végezhetik. Ez a forduló anonim módon történik; a zsűritagok nem láthatják egymás szavazatait. A képekhez rendelt címkék viszont láthatóvá válnak, a tagok ezen keresztül tudják figyelmeztetni egymást, vagy akár saját maguk számára feljegyzést létrehozni, ha egy képet valamilyen szempontból problémásnak találnak.

Az Év természetfotósa - Online előzsűrizés

Ezt a fordulót követően a meghatározott pontszámot elért képek továbbjutnak a helyszíni zsűrizésre. Ezt a programot is bemutatom majd, egy későbbi bejegyzésben.

Technológia

Mint sok más projektemet, ezt is PHP és MySQL alapokon fejlesztettem. A backenden Symfony dolgozik, Doctrine ORM-mel. A pályázók számára elérhető felület főként jQuery és Twitter Bootstrap használatával készült, teljesen reszponzív, a teljes pályázati és fizetési folyamat elérhető mobilról és tabletről is.

Az online zsűrizés AngularJS felhasználásával készült, a Symfony-s backenddel egy saját fejlesztésű REST API-n keresztül kommunikál. Bár nem volt elvárás, de a pályázat ezen része is használható mobil eszközökről. Egy érintéssel ki- vagy bekapcsolhatók a felületen megjelenő ikonok, így kizárható minden zavaró elem. Asztali böngészőkben hotkeyek is használhatók, ezzel gyorsítva a zsűrizési folyamatot.

Web developer, traveler, problem solver and future company owner. Lately a blogger.

Comments